Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Een bestuursfunctie voor jongeren? Maak het "smooth"!

Jonge bestuurders en vrijwilligers zijn het goud voor wandelorganisaties. Realiteit is dat bij de meeste verenigingen vooral oudere bestuurders taken vervullen. Ze zijn ervaren én hebben tijd. Stoppen ze, dan blijkt het lastig opvolgers te vinden, helemaal onder jongeren.

Twee vrijwilligers Exodus Wandeltocht achter de laptop

Hoe vind en bind je jongere bestuurders? Hoe maak je duidelijk dat het investeren van wat vrije uurtjes niet alleen algemeen belang dient maar ook persoonlijke groei oplevert? En plezier ook. KWbN sprak de afgelopen periode een aantal jonge bestuurders en filterde uit die gesprekken hun tricks en tips. De belangrijkste boodschap: verjong op tijd, wacht niet tot het moment dat de laatste oudgediende het licht dooft.

Waarom zou je willen besturen?

Om uiteenlopende redenen. Als vrijetijdsbesteding, omdat het leuk is en kansen biedt talenten te ontwikkelen/scholing te volgen. Betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel tellen ook: je hebt iets over voor de vereniging waarmee je je -misschien al vanaf kindertijd- verbonden voelt. Wat voor jou leuk en belangrijk is, gun je anderen ook.

Wat maakt het nog meer aantrekkelijk?

Een vrijwilligerstaak in een bestuur is een manier om ervaring op te doen en skills te ontwikkelen waarvan de vereniging maar ook de bestuurder zelf profijt heeft. Een bestuursfunctie misstaat niet op een CV, werkgevers hebben daar wel degelijk oog voor.

Blotevoetenpad Engbergen

Is zo'n taak te combineren met de drukte van alledag?

Tijd is de hick-up voor met name de leeftijdsgroep 30-50 jaar. In deze levensfase vragen carrière, zorg voor kinderen of (mantel)zorg voor ouders alle energie. Op sociaal gebied is het spitsroede lopen en ook eigen gezondheid/conditie vragen tijd. Om alle ballen hoog te houden moeten het lijf fit en hoofd leeg zijn. O ja, dan is er nog vrijwilligerswerk; voor de kerk, sociale doelen, de buurt. Nog een taak erbij voor de vereniging? De crux is om te benadrukken dat bestuurservaring die je opdoet van grote waarde kan zijn om alle andere taken die al op het bordje liggen beter/slimmer uit te voeren. Niet onbelangrijk: probeer bestuurstaken goed te verdelen, binnen een team dat kennis en ervaring deelt. 

Hoe maak je bestuurswerk "smooth"?

Van een vrijwilligerstaak valt veel te leren en die (levens)ervaring is veel waard. De drempel om in te stappen wordt verlaagd wanneer taken op basis van belangstelling/ervaring worden verdeeld. Waar ligt het hart van de vrijwilliger? Is het een regelneef, een cijferkanon, een kei in communicatie, de kantine of veiligheid, is het een ritselaar of vergadertijger? Met mogelijkheden voor scholing en training investeert de vereniging niet alleen in zichzelf, maar ook in groei van vrijwilligers. Benadruk dat voordeel en maak het vrijwilligersbestand inclusiever door te werven op basis van interesses en kwaliteiten. Deel uitmaken van zo’n dreamteam maakt taken niet alleen lichter, het is vooral leuker.

Hoe bereik je de nieuwe vrijwilliger?

Persoonlijk! Een algemene oproep op het prikbord/in de nieuwsbrief is schieten met hagel, niemand voelt zich aangesproken. Slimmer is om oren/ogen open te houden, kandidaten persoonlijk te benaderen en in gesprek te gaan. Is de taak/verantwoordelijkheid iets voor ze? Toets vooraf interesse, motivatie of eventuele twijfel. Het voorkomt dat iemand vol moed begint maar al snel ontdekt dat besturen niet past/teveel vraagt. Veel verloop is niet goed voor een bestuur, het vormt zelfs een gevaar voor stabiliteit. Investeer dus aan de voorkant, ga eerst het gesprek aan.

Jongeren Wandelen

Zijn jongeren in staat te besturen?

Echt wel! Betrokkenheid is leeftijdloos. Door jongeren serieus mee te nemen en verantwoordelijkheid te geven groeit hun gevoel bij de vereniging. Met kleine opdrachten/uitdagingen kan een zaadje zomaar uitgroeien tot een bestuursfunctie voor jaren.

Sta open voor nieuwe ideeën en aanpak

Een argument om niet in een bestuur plaats te nemen, is dat jongeren zich soms met moeite herkennen in de bestuursorganisatie. Een leuke tocht lopen? Graag! Maar vergaderen achter de schermen, jezelf verliezen in een onoverzichtelijke administratie of eindeloze discussies met de gemeente over vergunningen? Het is allemaal zo niet-sexy. Deel daarom kennis maar sta ook open voor ideeën, een nieuwe aanpak en teamwork.

Plaats jezelf in de kijker

Jong besturen vraagt om een vereniging die past in de tijd. In profilering gaat energie zitten, maar het levert ook veel op. Wil je een jongere doelgroep aanspreken, dan kun je niet om social media heen. Of het nu nieuwtjes of vacatures betreft, plaats de vereniging in de kijker en vraag jongeren daarin een rol te pakken. Kijk ook hoe andere verenigingen en organisatoren het doen, durf samen te werken.  

Duo aan het Nordic walken

Wat vraagt de tijd?

Dat wandelen fijn is weten ook steeds meer jongeren. Maar of een vereniging en een rol in het bestuur iets voor ze is? Beweeg mee wat de tijd vraagt. Dat kan, ook zonder identiteit los te laten met uitdagingen, routes en bijvoorbeeld nieuwe techniek die jongeren aanspreken. Jezelf inzetten voor zo’n organisator is wel aantrekkelijk.

Wat kan de KWbN doen?

Natuurlijk helpt ook de KWbN verenigingen verder. We denken graag mee over vraagstukken waarop wandelorganisaties antwoorden zoeken. Heb je een concrete vraag? Laat het ons weten! De antwoorden delen we via ons platform met zoveel mogelijk wandelorganisaties. Zo profiteert iedereen mee!

Ken of ben jij die jonge bestuurder?

Ken of ben jij een jonge bestuurder die het leuk vindt ideeën en inspiratie te delen? Laat het ons weten (mail Sophie Theunissen, s.theunissen@kwbn.nl) dan portretteren we jou een keer uitgebreid.