Heb je vragen over ons nieuwe Bindingsmodel 2023-2025? Dan is de kans groot dat je hieronder het antwoord vindt. Om de FAQ overzichtelijk te houden, hebben we de vragen in verschillende categorieën ingedeeld. Op zoek naar een vraag moet je dus misschien even doorscrollen. Vragen en antwoorden worden regelmatig geactualiseerd; de laatste update is van 28 november 2022.
Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via info@kwbn.nl of 024-3655575.
Bindingsmodel algemeen
De wereld om ons heen verandert snel. Dat geldt ook voor de wensen en behoeften van wandelaars en wandelorganisaties. Om daar met passende producten en dienstverlening op in te kunnen spelen, past KWbN het model eens in de 3 jaar aan. Door het model voor 3 jaar vast te stellen, weten wandelaars en wandelorganisaties voor een langere periode wat ze van KWbN kunnen verwachten.
Het nieuwe bindingsmodel is het resultaat van een lang en zorgvuldig traject. Dit zijn de stappen die we van oktober 2021 t/m mei 2022 hebben gezet:
Uitgebreid onderzoek onder wandelaars, wandelorganisaties en wandeltrainers (panelgesprekken, enquêtes, rapportages).
Uitgebreide analyse van ontwikkelingen in onze maatschappij, de wandelmarkt en bij KWbN.
Advies over een nieuw model: a) van de werkgroepen Wandelaars, Wandelorganisaties en Wandeltrainers; b) van een expert op het gebied van brancheverenigingen.
Ontwerp model door de werkgroep Model Bindingsvormen en lidmaatschappen.
Toetsing model in het veld.
Bespreking model met Raad van Toezicht.
Dialoog en besluitvorming Ledenraad.
In alle fasen waren wandelaars, wandelorganisaties en wandeltrainers actief betrokken. Zo ook afvaardigingen vanuit de Raad van Toezicht, Ledenraad en bondsbureau.
Het nieuwe bindingsmodel is op 31 mei uitgebreid besproken en vervolgens vastgesteld door de Ledenraad, met vertegenwoordiging van alle leden. Kort daarna is de communicatie met onze wandelorganisaties van start gegaan met het interview met directeur-bestuurder Paul Sanders en vervolgens de mail met het bewaardocument en de uitnodiging voor het webinar op 12 juli. Bovendien hebben we voorafgaand aan de besluitvorming een lang en intensief traject doorlopen, waarin we met veel wandelaars en wandelorganisaties hebben gesproken. (Zie ook: Hoe is het nieuwe bindingsmodel tot stand gekomen?) De opbrengsten van dat traject vormen de basis voor het nieuwe model.
Nee, dat is niet mogelijk. De houdbaarheid van het huidige model loopt af én we moeten het nieuwe model inbouwen in onze nieuwe systemen. Die hebben we aangeschaft met het oog op toekomstige veranderingen. Het zou ondoenlijk zijn om ze nog voor één jaar in te richten voor het huidige model en dan weer alles om te gooien voor het nieuwe model.
We werken op verschillende terreinen samen met de Atletiekunie, maar hebben niet de ambitie om een gezamenlijke looporganisatie te vormen.
Bindingsvormen en tarieven voor wandelaars
Wandelaars kunnen zich vanaf 2023 op 4 manieren met KWbN verbinden: * door zich aan te melden voor een Compleet Lidmaatschap; * door zich aan te melden voor een Basislidmaatschap * door een abonnement op Magazine Wandel.nl te nemen; * door donateur van KWbN te worden.
Daarnaast is er ook nog de nieuwsbrief Wandel.nl voor alle wandelaars én komt er een gloednieuwe nieuwsbrief KWbN. Voor die laatste kunnen ook mensen zich aanmelden die wel lid zijn van één van onze wandelorganisaties, maar niet hebben gekozen voor een KWbN-lidmaatschap.
Meer over de bindingsvormen, producten, diensten en tarieven voor wandelaars vanaf 2023 lees je HIER.
Alle wandelaars met een KWbN-lidmaatschap ontvangen dezelfde producten en diensten. Het is daarom wel zo logisch dat ze daarvoor ook hetzelfde tarief betalen. Om de overgang voor verenigingsleden te versoepelen, voeren we voor onze lidorganisaties wel een collectiviteitskorting in. Dat wil zeggen dat zij korting krijgen op alle KWbN-lidmaatschappen van hun leden. Die korting is in 2023 30% van het contributietarief en loopt terug naar 25% in 2024 en 20% in 2025. De organisatie kan de korting teruggeven aan haar leden, maar ook investeren in eigen infrastructuur of wandelaanbod.
Het zogeheten 'combi-lidmaatschap' komt te vervallen. Wandelende leden van atletiekverenigingen kunnen nu rechtstreeks lid worden van KWbN. Is de atletiekvereniging aangesloten bij KWbN, dan kunnen wandelende leden hun KWbN-lidmaatschap via hun vereniging laten regelen. Uiteraard is het aan de betreffende atletiekvereniging of zij dit voor haar leden wil faciliteren.
Er is geen apart KWbN-lidmaatschap voor oudere/niet meer wandelende leden. Als zij geen behoefte meer hebben aan lidmaatschapsproducten van KWbN, dan kunnen zij abonnee worden van de nieuwsbrief KWbN. Ze zijn dan geen KWbN-lid, maar ontvangen dan wel de nieuwsbrief, zodat ze betrokken blijven. Hieraan zijn geen kosten verbonden.
Willen deze leden nog wél lidmaatschapsproducten ontvangen, dan kan dat alleen met een lidmaatschap Basis of Compleet. Zijn zij alleen geïnteresseerd in magazine Wandel.nl, dan kunnen ze een abonnement op het magazine nemen. Inschrijven voor de nieuwsbrief Wandel.nl kan altijd.
KWbN is er voor alle wandelaars in Nederland. De één wandelt graag samen met anderen bij een vereniging; de ander liever zelfstandig. Vandaar dat je zowel KWbN-lid kunt zijn via een bij ons aangesloten organisatie, als rechtstreeks bij KWbN.
Tarieven zijn altijd onderwerp van discussie, maar we vragen een eerlijke, kostendekkende prijs. Met de collectiviteitskorting willen we de overgang voor leden van aangesloten wandelorganisaties versoepelen en daarom wordt de korting meteen vanaf 2023 verleend. Die korting wordt in 3 jaar tijd afgebouwd: van 30% in 2023, naar 25% in 2024 en naar 20% in 2025. Uiteindelijk bepaalt de wandelaar of hij/zij voldoende toegevoegde waarde ervaart voor de prijs die we rekenen.
Individuele wandelaars zijn begin oktober per e-mail of brief over de veranderingen geïnformeerd. Dat geldt overigens ook voor de verenigingsleden.
Voor 2024 kun je gegevens muteren tot en met 30 november 2023.
We ontwikkelen graag een eenvoudig formulier dat onze lidorganisaties daarvoor kunnen gebruiken. Zodra het formulier beschikbaar is (na de zomer), zullen we al onze lidorganisaties daarover informeren.
De tarieven voor 2024 maken we bekend in juni 2023 en die voor 2025 in juni 2024.
Iedereen kan de Wandelagenda gratis raadplegen via www.wandel.nl en de Wandel.nl App.
Er zijn meerdere redenen waarom we stoppen met de uitgave van de papieren jaargids:
Uit ons recent gehouden onderzoek blijkt dat veel wandelaars (leden en niet-leden) onze tochtgegevens uitsluitend digitaal raadplegen. Via de Wandelagenda van Wandel.nl (website én app) hebben zij direct toegang tot de alle actuele gegevens. De gegevens van de papieren jaargids zijn bij verschijning al deels verouderd, omdat tussentijdse wijzigingen en nieuw toegevoegde tochten er niet in staan. Kortom: onder wandelaars is er minder behoefte aan een papieren jaargids.
Als KWbN nemen we onze verantwoordelijkheid als het gaat om de zorg voor natuur en milieu. Een aparte papieren jaargids past niet meer in het huidige tijdsbeeld.
Wereldwijd is er een tekort aan papier en daarmee stijgen ook de papierkosten. Dus ook vanuit kostenoverweging was het logisch de uitgave van de Jaargids te heroverwegen.
Overigens nemen we niet helemaal afscheid van een papieren uitgave. Vanaf december 2022 voegen we elk half jaar een bijlage met tochtgegevens bij Magazine Wandel.nl. Publicatie via het magazine geldt alleen voor wandeltochten en –evenementen; niet voor Avond4daagsen. Gegevens van Avond4daagsen publiceren we al een aantal jaren uitsluitend online (via avond4daagse.nl en wandel.nl).
Er zijn meerdere redenen waarom we overstappen naar een digitale ledenpas:
Als KWbN nemen we onze verantwoordelijkheid als het gaat om de zorg voor natuur en milieu. Vanuit dat oogpunt vinden we het niet meer verantwoord om elk jaar nieuwe passen te drukken en per post te verzenden.
Met een digitale ledenpas besparen we uiteindelijk kosten en dat maakt het mogelijk om de contributie voor onze leden betaalbaar te houden.
Met de digitale ledenpas sluiten we aan bij de ontwikkeling dat steeds meer zaken digitaal worden geregeld, ook als het om wandelen gaat.
Een digitale pas scheelt ruimte in je portemonnee (die vaak al vol zit met pasjes) en verkleint de kans op vergeten of kwijtraken.
De digitale ledenpas is geïntegreerd in de Wandel.nl app, die je installeert op je smartphone. Meer over de app en de digitale ledenpas (Wandelvoordeelpas) lees je op https://www.wandel.nl/app/.
We realiseren ons dat niet iedereen een smartphone heeft. Daarom ontvangen alle KWbN-leden in de eerste week van januari 2023 een e-mail of brief met de bevestiging van hun KWbN-lidmaatschap. Daarin staat ook een afbeelding van de ledenpas met hun persoonlijke gegevens. Heb je geen smartphone, dan kun je (een print van) de bevestigingsmail of -brief gebruiken om aan te tonen dat je lid bent van KWbN.
In 2023 stappen we volledig over naar de digitale ledenpas. Dat betekent dat we geen plastic of papieren ledenpassen meer verstrekken. Wel ontvangen alle KWbN-leden in de eerste week van januari 2023 een e-mail of brief met de bevestiging van hun lidmaatschap. Daarin staat ook een afbeelding van de ledenpas met hun persoonlijke gegevens. Heb je geen smartphone, dan kun je (een print van) de bevestigingsmail of -brief gebruiken om aan te tonen dat je lid bent van KWbN.
KWbN-lidmaatschap niet verplicht voor leden van bij KWbN aangesloten wandelorganisaties
Voor leden van bij KWbN aangesloten wandelorganisaties is het KWbN-lidmaatschap vanaf 2023 inderdaad niet meer verplicht. Leden zonder KWbN-lidmaatschap kunnen zich wel kosteloos abonneren op de nieuwsbrief KWbN. Zo kunnen zij op een laagdrempelige manier binding houden met KWbN.
Vanaf 2023 is geen enkel (bestuurs)lid van een lidorganisatie verplicht om een KWbN-lidmaatschap af te nemen. Wel moeten alle (bestuurs)leden bij KWbN worden geregistreerd.
Allereerst door hen actief te wijzen op de mogelijkheden en de voordelen van het KWbN-lidmaatschap. Daarbij kun je gebruik maken van alle informatie die we daarover beschikbaar hebben: het nieuwe model, de lidmaatschapsvormen en bijbehorende producten en diensten.
Daarbij kan het helpen als je ook aangeeft dat KWbN zich inzet voor de belangen van wandelaars en wandelorganisaties en dat jouw leden dat met hun lidmaatschap mede mogelijk maken.
Geef ook aan dat jouw organisatie een collectiviteitskorting ontvangt voor elk aangemeld KWbN-lid en dat je deze korting meteen teruggeeft of investeert in mooi toekomstig wandelaanbod.
Er zijn al voorbeelden van organisaties die het nieuwe model, lidmaatschappen en keuzemogelijkheden succesvol met hun leden hebben besproken.
Er bestaat in het nieuwe model geen kosteloos lidmaatschap voor leden van bij KWbN aangesloten wandelorganisaties. Wel kunnen zij de nieuwsbrief KWbN ontvangen, maar dat is geen lidmaatschap. We maken voor deze leden dus geen aparte kosten.
Er zijn meerdere redenen waarom wij het abonnement op de nieuwsbrief KWbN stimuleren:
- De nieuwsbrief biedt wandelaars een laagdrempelige manier om bij KWbN betrokken te blijven. Wellicht leidt dit ook tot een toekomstig lidmaatschap bij KWbN.
- We willen binding houden met iedereen die bij het wandelen en de wandelsport betrokken is, op wat voor manier dan ook.
- Voor onze strategie is het van belang dat wij reëel inzicht hebben in ledenaantallen en ledenontwikkelingen bij onze lidorganisaties.
- We kunnen bij onze belangenbehartiging krachtiger inzetten als wij kunnen aangeven hoeveel wandelaars zijn aangesloten bij onze lidorganisaties.
Als verenigingsleden zonder KWbN-lidmaatschap zelf aangeven abonnee van de nieuwsbrief KWbN te willen worden, dan geven ze toestemming en is het vanuit AVG toegestaan.
KWbN krijgt van NOC*NSF een bijdrage voor leden die jaarlijks meer dan € 10,- aan onze organisatie bijdragen, dus niet voor verenigingsleden die alleen zijn geabonneerd op de nieuwsbrief Wandel.nl en/of de nieuwsbrief KWbN.
Nee, gebruik van de Wandel.nl App is voor iedereen gratis. Maar voor leden zonder KWbN-lidmaatschap zit er dan natuurlijk geen digitale ledenpas met recht op allerlei kortingen in.
Ja, dat kan. KWbN neemt eind 2022 een nieuw online inschrijfsysteem in gebruik en daarmee is het mogelijk om aan verschillende groepen korting toe te kennen.
Eind 2022 nemen we een nieuw online inschrijfsysteem in gebruik. Daarbij is het mogelijk om aan verschillende groepen korting toe te kennen. Of dat met een kortingscode moet, is nog de vraag. Geregistreerde leden (oftewel abonnees nieuwsbrief KWbN) krijgen geen bondsnummer: zij zijn immers geen KWbN-lid en profiteren daardoor niet van ledenvoordelen.
Dat is inderdaad waar we samen naartoe moeten; we hebben een gedeeld belang. Dat mensen zich verenigen, is in deze tijd niet meer vanzelfsprekend. In bijna alle sectoren loopt het aantal verenigingsleden al jarenlang terug. Willen we wandelaars blijven binden, dan moeten we een aantal zaken anders aanpakken en op zoek naar goede voorbeelden.
Als KWbN gaan we die ontwikkeling stimuleren en ondersteunen via het Bondgenootschap en onze vrijwilligers die zich als accountmanagers in het land inzetten. Bijvoorbeeld door de samenwerking tussen wandelorganisaties te stimuleren. Heel veel kleine op zichzelf staande wandelorganisaties zijn uiteindelijk minder sterk en veel kwetsbaarder dan grotere wandelorganisaties of organisaties die de krachten en mogelijk zelfs leden bundelen. Bij meer verregaande samenwerking kan er nog een extra voordeel zijn, namelijk dat er nog maar één organisatielidmaatschap bij KWbN nodig is.
KWbN helpt enerzijds door het KWbN-lidmaatschap voor wandelaars zo aantrekkelijk mogelijk te maken; anderzijds door lidorganisaties te ondersteunen bij vraagstukken rondom o.a. leden, vrijwilligers en samenwerking. Natuurlijk ligt de belangrijkste verantwoordelijkheid bij de wandelorganisaties zelf, namelijk luisteren naar de behoefte van de wandelaar en daar organisatie en activiteiten op aanpassen.
Collectiviteitskorting
Vanaf 2023 is er nog maar één KWbN-lidmaatschap voor alle wandelaars. Dat betekent dat we in de tariefstelling geen onderscheid meer maken tussen verenigings- en individuele leden. De collectiviteitskorting is bedoeld om de overgang voor verenigingsleden te versoepelen en wordt daarom in stappen afgebouwd. Voor lidorganisaties is de korting een extra middel en mogelijkheid om leden te werven en te behouden. Je kunt de korting teruggeven aan je leden, maar ook investeren in de infrastructuur of het aanbod van jouw organisatie.
Dat is zeker niet de bedoeling. De collectiviteitskorting is voor wandelorganisaties een extra middel en mogelijkheid om leden te werven en te behouden óf om die in hun eigen organisatie of aanbod te investeren. Als je die extra mogelijkheid goed benut, doet de afbouw van de korting daar niet heel veel aan af.
De tekst klopt. In 2023 kost een Compleet-lidmaatschap € 35 en krijgt de vereniging op dat bedrag een collectiviteitskorting van 30%, ofwel € 10,50. Voor 2024 wordt een nieuw lidmaatschapstarief vastgesteld (€ 35 + inflatiecorrectie) en krijgt de vereniging 25% collectiviteitskorting op dat nieuwe tarief.
Je kunt de collectiviteitskorting inderdaad naar eigen inzicht benutten. Bijvoorbeeld door hem terug te geven aan je leden en/of door hem te investeren in je eigen organisatie. Het is niet zo dat je daarvoor bij KWbN een potje opbouwt; we zullen de collectiviteitskorting direct met de kosten voor de KWbN-lidmaatschapen verrekenen. Dat kan door de korting in mindering te brengen op de organisatiefactuur óf door daarvoor een aparte creditnota te versturen. Over de definitieve verrekenmethode nemen we na de zomer een besluit.
De verrekenmethode voor de collectiviteitskorting is nog niet definitief vastgesteld. De bedoeling is om de korting tegelijk met de kosten voor de KWbN-lidmaatschappen te verrekenen. Dat kan door de korting direct in mindering te brengen op de factuur óf door daarvoor een aparte creditnota te versturen. Na de zomer nemen we hierover een definitief besluit.
Bindingsvormen en tarieven voor wandelorganisaties
Wandelorganisaties kunnen vanaf 2023 kiezen uit 3 verschillende lidmaatschappen: Basis, Evenement Plus of Avond4daagse. Dit geldt voor álle wandelorganisaties; het maakt dus niet uit of jouw organisatie een vereniging, een stichting of een bedrijf is. Informatie over de lidmaatschappen en de bijbehorende producten, diensten en tarieven 2023 vind je HIER.
Draag je als wandelorganisatie actief bij aan de verdere ontwikkeling van het Nederlandse wandelen (markt, infrastructuur, aanbod)? Dan kun je als Bondgenootextra ondersteuning krijgen, afhankelijk van en passend bij de specifieke ontwikkelingsbijdrage.
Met professionaliseren bedoelen we dat wandelorganisaties in staat moeten zijn om met hun bestuur, organisatie en aanbod beter in te spelen op de behoeften van wandelaars. Via het Bondgenootschap gaan we wandelorganisaties daar inderdaad bij ondersteunen. Dat kan één-op-één, maar bij voorkeur met groepen wandelorganisaties die elkaar versterken. Daarbij zal er ook meer en meer moeten worden gekeken naar mogelijkheden om met elkaar samen te werken of misschien zelfs samen te gaan.
Deze vraag zul je uiteindelijk zelf moeten beantwoorden. Wat we uit ons onderzoek weten, is dat wandelorganisaties hun relatie met KWbN hoog waarderen (met gemiddeld een 8). Wat de doorslag geeft, verschilt per organisatie, maar die waardering is gebaseerd op onze belangenbehartiging, onze informatievoorziening en de relevantie en kwaliteit van onze producten en dienstverlening. Daarnaast vinden veel lidorganisaties het belangrijk om bij een ‘club’ van gelijkgestemden te horen. Met elkaar willen we zoveel mogelijk Nederlanders met plezier laten wandelen en het is prettig om daarbij van elkaars kennis en ervaring te profiteren en waar nodig samen een vuist te maken.
De contributie voor lidorganisaties is in 2023 als volgt:
Basislidmaatschap: 350 euro per jaar + 55 euro afdracht per tocht op de Wandelagenda.
Evenement Plus-lidmaatschap: 750 euro per jaar.
Avond4daagse-lidmaatschap: 65 euro per jaar + afname Avond4daagse-medailles (minimaal 50).
Het Avond4daagse-lidmaatschap is er voor (wandel)organisaties die uitsluitend één of meer Avond4daagsen organiseren én daarvoor minimaal 50 medailles afnemen bij KWbN. Met hun medaillebestelling dragen zij zodanig bij aan de vereniging KWbN, dat wij hun organisatiebijdrage relatief laag kunnen houden.
Het klopt dat de lidmaatschapstarieven zijn gestegen. Dat heeft te maken met prijsinflatie, maar ook met de noodzaak om kostendekkend te werken. De ondersteuningsbehoefte van onze lidorganisaties wordt steeds complexer. Dat heeft de afgelopen jaren meer structurele kosten met zich meegebracht. Bovendien hebben we financiële ruimte nodig om de komende jaren in te spelen op nieuwe ontwikkelingen, wensen en behoeften. Met teruglopende ledenaantallen ontkomen we dus niet aan een verhoging van de lidmaatschapstarieven. Tegenover die verhoging staat dat de verplichte ledenafdracht en de minimum lidafdracht binnen het nieuwe model zijn vervallen. En dat we een collectiviteitskorting invoeren, die je naar eigen inzicht kunt besteden.
Een afgesplitste Avond4daagse-organisatie kan gebruik maken van het Avond4daagse-lidmaatschap. Daarvoor geldt een lager tarief dan voor het Basislidmaatschap, maar je bent dan wel verplicht om Avond4daagse-medailles af te nemen. Bovendien ben je voor de vereniging dan nog steeds aangewezen op het Basis- of Evenement Plus-lidmaatschap. Met twee lidmaatschappen zijn de twee organisaties dan samen duurder uit, terwijl ook de oprichting van een aparte Avond4daagse-organisatie nog de nodige kosten met zich mee zal brengen.
In die zin lijkt het dus handiger om de situatie te laten zoals die nu is en als vereniging voor het Basislidmaatschap te kiezen. Ook dan heb je namelijk recht op alle Avond4daagse-producten en –diensten. Afsplitsing van de Avond4daagse is alleen voordeliger als je het organisatielidmaatschap van de vereniging wilt opzeggen. Is dat het geval, dan kan de vereniging geen gebruik meer maken van de producten en diensten die KWbN voor lidorganisaties beschikbaar heeft.
Het KWbN-lidmaatschap en de organisatiebijdrage hangen niet af van de toegankelijkheid van natuurgebieden. Wel zetten wij ons actief in om de openbare ruimte en natuurgebieden zo toegankelijk mogelijk te houden voor wandelaars, wandelorganisaties en hun tochten.
In 2024 en 2025 wordt op alle tarieven alleen een inflatiecorrectie toegepast.
Nee, dat is het niet het geval. De voor 2023 vermelde tarieven zijn op 31 mei 2022 vastgesteld door de KWbN Ledenraad en worden niet meer gewijzigd.
Wandelorganisaties kunnen t/m 31 december 2022 (maar natuurlijk liever eerder) doorgeven welk lidmaatschap zij in 2023 wensen. Dat kan via www.kwbn.nl/lidmaatschap. Heb je op 31 december 2022 geen keuze doorgegeven, dan zetten we jullie huidige organisatielidmaatschap om naar een Basislidmaatschap.
De tarieven voor een aantal producten en diensten voor niet aangesloten wandelorganisaties maken we dit najaar bekend. Die tarieven zullen aanzienlijk hoger zijn dan de tarieven voor onze leden.
De tarieven voor 2024 maken we bekend in juni 2023 en die voor 2025 in juni 2024.
De korting (minimaal € 1) op het inschrijfgeld voor KWbN-leden is geen nieuwe, maar een al jaren bestaande verplichting van het organisatielidmaatschap. Met Le Champion hebben we een partnership, waardoor zij op een andere, aanzienlijke wijze bijdragen aan de vereniging KWbN. Bijvoorbeeld in de vorm van betaalde campagnes via ons platform Wandel.nl, maar ook met kennis en ervaring op het gebied van grotere wandelevenementen.
Tochtafdracht
Met een Basislidmaatschap betaal je vanaf 2023 inderdaad een afdracht voor elke tocht op de Wandelagenda, ook als dat er meer zijn dan 5. Organiseer je veel tochten, dan is het Evenement Plus-lidmaatschap een betere keuze. Je hebt dan toegang tot alle producten en diensten van het Basislidmaatschap, maar kunt ook onbeperkt tochten op de Wandelagenda plaatsen. Bovendien profiteer je dan van voordelen op extra promotie voor je wandeltochten én op het gebruik van ons online inschrijfsysteem.
Je betaalt alleen tochtafdracht voor de twee wandeltochten; nooit voor een Avond4daagse.
Avond4daagse
Voor organisaties die alleen een Avond4daagse organiseren én daarvoor minimaal 50 medailles afnemen bij KWbN, is er het Avond4daagse-lidmaatschap. Neem je minder dan 50 of zelfs geen medailles af, dan kies je voor het Basis- of het Evenement Plus-lidmaatschap.
De verplichting om Avond4daagse-medailles af te nemen geldt alleen voor het Avond4daagse-lidmaatschap. Door minimaal 50 medailles te bestellen, lever je een aanzienlijke bijdrage aan de vereniging KWbN, zodat wij de organisatiebijdrage relatief laag kunnen houden. Wil je geen medailles afnemen, dan kies je voor het Basislidmaatschap of het Evenement Plus-lidmaatschap.
Dit klopt als je als stichting (of vereniging) alleen een Avond4daagse organiseert en het Avond4daagse-lidmaatschap wil afsluiten. Bestel je minder dan 50 of geen medailles, dan ligt een Basis organisatielidmaatschap meer voor de hand dan een Evenement Plus-lidmaatschap.
Dat is er al. Neem je medailles af en organiseer je alleen een Avond4daagse dan is er het Avond4daagse-lidmaatschap. Neem je geen medailles af, dan kies je voor het Basis- of Evenement Plus-lidmaatschap.
Als je geen Avond4daagse-medailles van KWbN wil afnemen, dan kies je voor het Basislidmaatschap of het Evenement Plus-lidmaatschap. Bij alle organisatielidmaatschappen zijn onze collectieve verzekeringen inbegrepen.
Een Avond4daagse-organisatie kan leden hebben als zij een vereniging is. Is de organisatie een stichting dan mag je geen leden hebben (wel bestuursleden of donateurs).
Onze dienstverlening en belangenbehartiging zijn niet afhankelijk van aantallen deelnemers. Elke Avond4daagse-organisatie kan gebruik maken van dezelfde producten en diensten en betaalt daarvoor dus ook dezelfde organisatiebijdrage. Wel is het zo dat je met 200 wandelaars bijvoorbeeld minder medailles en minder promotiematerialen nodig hebt dan een organisatie met 2.000 wandelaars. In dat opzicht betaal je dus wel minder.
De medailletarieven voor 2023 moeten nog worden vastgesteld. We gaan voor medailles gestaffelde tarieven hanteren. Dat wil zeggen dat medailles voordeliger worden naarmate je er meer besteld. Daarnaast gaan we waarschijnlijk kosten voor medailles en offline promotiematerialen apart berekenen, wat een gunstig effect heeft op de medailleprijs. Alle Avond4daagse-tarieven worden dit najaar bekend.
Op dit moment is nog niet bekend welke materialen we online en/of offline gaan aanbieden. We maken dat in het najaar van 2022 bekend.
Producten en diensten voor wandelorganisaties
Dat klopt. Als je als organisatie geen lid bent van KWbN, kun je logischerwijs geen gebruik maken van de producten en diensten die bij het lidmaatschap horen.
Nee, die kosten zijn niet inbegrepen. ‘Op aanvraag’ betekent dat we jouw organisatie, afhankelijk van jullie situatie en wensen, een aantrekkelijk aanbod kunnen doen voor bijvoorbeeld een evenementenverzekering.
Ook zonder KWbN-lidmaatschap is het mogelijk om je tocht op de Wandelagenda te krijgen. We rekenen daarvoor een marktconform tarief, dat aanzienlijk hoger zal zijn dan het tarief voor onze lidorganisaties. De tarieven van een aantal producten en diensten voor niet-lidorganisaties maken we in het najaar van 2022 bekend.
Wij zijn in de slag met VNG als het gaat om vergunningen. De complexiteit, kosten e.d. van vergunningverlening zijn onderdeel van onze belangenbehartiging.
Het is ontzettend spijtig dat we de overeenkomst met Natuurmonumenten niet konden verlengen. We blijven ons echter inzetten om de openbare ruimte inclusief natuurgebieden toegankelijk en betaalbaar te houden voor wandelaars en wandelorganisaties. Daarover zijn we in gesprek met meerdere grote terreinbeheerders, zowel zelfstandig als samen met andere buitensportbonden en relevante belangenorganisaties. Dat gaat om langdurige trajecten, maar de sfeer is constructief, dus we zijn ervan overtuigd dat dat uiteindelijk ook tot concrete resultaten en afspraken leidt.
Met het collectief van buitensportbonden hebben we ook bereikt dat een sportvriendelijke openbare ruimte als prioriteit is opgenomen in de Sportagenda van NOC*NSF (Sportagenda 2032). Dat betekent dat ook NOC*NSF voor het eerst middelen gaat vrijmaken voor de belangenbehartiging en realisering daarvan.