Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Integriteit bij wandelorganisaties: samen bouwen aan een veilig en gezond klimaat

Wat betekent integriteit in de sport? Voor de één draait het om eerlijk spel, voor de ander om respect en veiligheid. Binnen de wandelwereld, waar ontmoeting en plezier centraal staan, is integriteit de basis van een gezonde sportomgeving. Of je nu bestuurslid bent van een vereniging, vrijwilliger bij een Avond4daagse of organisator van een tocht, jouw bijdrage is essentieel om een sportklimaat te creëren waar iedereen zich welkom en veilig voelt. Samen gaan we voor een omgeving waarin sporters, medewerkers en vrijwilligers kunnen floreren.

NOC NSF 4Vs Bestuurskamer Man 16 9

Integriteit is niet alleen een mooie term, het is een waarde die we samen in de praktijk brengen. Binnen de wandelwereld betekent dit dat we bewust omgaan met hoe we elkaar behandelen en hoe we ons tot anderen verhouden. Het is de verantwoordelijkheid van iedereen om hieraan bij te dragen: van bestuurders tot vrijwilligers en van medewerkers tot deelnemers.

Een gezonde sportomgeving ontstaat wanneer iedereen zich veilig voelt en met plezier kan deelnemen. Dit begint bij een heldere norm: respecteer elkaar, luister naar elkaar en spreek elkaar aan wanneer grenzen worden overschreden. Niet alleen in woorden, maar ook in daden.

De 4 V's voor veiligheid

Om een veilige en integere sportomgeving te creëren, zijn er vier belangrijke pijlers die samen zorgen voor een stevig fundament die je kunt toepassen binnen jouw wandelorganisatie:

  1. VOG: Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een essentieel middel om risico’s te verkleinen en sociale veiligheid te waarborgen.
  2. Verenigingsbrede gedragscode: Stel duidelijke regels op over wat wel en niet acceptabel is binnen jouw organisatie. Dit geeft houvast en zorgt voor gedeelde verwachtingen.
  3. Vertrouwenspersoon op de club: Zorg voor een aanspreekpunt waar iedereen terecht kan met vragen, meldingen of zorgen over sociale veiligheid.
  4. Vakkundig geschoolde trainers: Investeer in trainers die niet alleen kennis hebben van de sport, maar ook oog hebben voor een sociaal veilige omgeving.

Regeling Gratis VOG

Een van de praktische maatregelen binnen de 4 V’s is het aanvragen van een VOG voor je vrijwilligers. Sociale veiligheid begint met een goede basis, en een VOG helpt risico’s uit te sluiten. Met een VOG weet je zeker dat vrijwilligers bij jouw vereniging of organisatie, die werken met kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen of mensen met een handicap, geen strafblad hebben.

Hoe regel je dit?

  • Toelating tot de Regeling Gratis VOG: Controleer of jouw organisatie in aanmerking komt voor de Regeling Gratis VOG. Dit maakt het mogelijk om kosteloos VOG’s aan te vragen.
  • Aanvragen en up-to-date houden: Zorg dat alle vrijwilligers die actief werken met kwetsbare groepen een VOG hebben en vernieuw deze iedere drie jaar om risico’s uit te sluiten.

Het aanvragen van een VOG is eenvoudig en heeft een groot effect. Het geeft vrijwilligers én deelnemers het vertrouwen dat de organisatie sociale veiligheid serieus neemt.

Handreiking VOG

Samen op weg naar een veilig en gezond klimaat

Bij KWbN geloven we dat integriteit de sleutel is tot een bloeiende en veilige wandelgemeenschap. Door bewust stil te staan bij hoe we met elkaar omgaan, hoe we ons tot anderen verhouden en hoe we een veilige omgeving creëren, bouwen we samen aan een klimaat waar iedereen met plezier aan kan deelnemen.

Laten we elkaar blijven inspireren en ondersteunen, zodat integriteit niet alleen een doel is, maar een levende waarde in alles wat we doen. Heb je vragen of behoefte aan ondersteuning? KWbN staat klaar om je te helpen bij het versterken van integriteit binnen jouw vereniging of organisatie. 

Meldpunt Veilige Sport Nederland

Hoewel we allemaal ons best doen om een veilige en respectvolle omgeving te creëren, kan het helaas gebeuren dat je tijdens het wandelen te maken krijgt met seksuele intimidatie, agressie, geweld, pesten of discriminatie. Mocht dit het geval zijn, dan kun je dit melden via het SpeakUp-systeem van KWbN en Centrum Veilige Sport Nederland. Samen zorgen we ervoor dat wandelen een sport blijft waarin iedereen zich welkom, veilig en gerespecteerd voelt.

Ga naar het Meldpunt
Veiligesportnl