Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Land van Cuijk maakt tochten tot 1.500 deelnemers vergunningsvrij

Wandel- en fietstochten brengen jaarlijks honderdduizenden mensen in beweging. Zo leveren zij een belangrijke bijdrage aan een gezonder en gelukkiger Nederland. Organisatoren worstelen echter met steeds ingewikkeldere regels en procedures. Om te voorkomen dat zij afhaken, lobbyen KWbN en NTFU voor eenvoudigere regelgeving. Dat dat mogelijk is, bewijst de gemeente Land van Cuijk. Daar zijn tochten met maximaal 1.500 deelnemers sinds 1 juli volledig vergunnings- en meldingsvrij.

Header | KWbN zoekt een oproepkracht online inschrijven

“In Land van Cuijk is altijd wat te doen”, zegt burgemeester Marieke Moorman met een brede lach. “Er wordt heel veel georganiseerd, voornamelijk door vrijwilligers. Daar zijn we blij mee, want dat is goed voor de leefbaarheid en de sociale verbinding in onze kernen. Maar ook hier hebben organisatoren moeite met alle regels waaraan zij moeten voldoen. Daarom heeft de gemeenteraad eind vorig jaar in een motie gevraagd om ons hele evenementenbeleid te versoepelen. Om te beginnen voor kleinere evenementen.”

Burgemeester Marieke Moorman
Burgemeester Marieke Moorman

Veiligheid blijft prioriteit

Met die opdracht ging de gemeente dit jaar voortvarend aan de slag. “We hebben alle vergunningaanvragen van 2023 geïnventariseerd en in evenementsoorten ingedeeld”, vertelt Moorman. “Per soort hebben we gekeken wat mogelijk was. Wat kan minder, wat kan makkelijker en wat is acceptabel? Eén ding heeft nooit ter discussie gestaan en dat is veiligheid. Dat blijft prioriteit.”

Resultaat van alle overwegingen is dat voor veel risico-arme evenementen sinds 1 juli geen vergunning of melding meer nodig is. Dat gaat onder meer om jeugdactiviteiten, festiviteiten, markten en sporttoernooien, maar ook om één- of meerdaagse wandel- en toertochten met maximaal 1.500 deelnemers. Voorwaarden zijn vastgelegd in het ‘Aanwijzingsbesluit vergunningsvrije en meldingsvrije evenementen Land van Cuijk 2024’

Verkeersregels en andere voorwaarden

Een vergunningsvrije tocht mag geen wedstrijd zijn, geen onderdeel zijn van een groter evenement en er moeten geen wegafsluitingen voor nodig zijn. Uit oogpunt van veiligheid is het belangrijkste dat deelnemers zich aan de reguliere verkeersregels houden. Dat betekent wandelen of fietsen op daarvoor bestemde wegen en paden en verkeerstekens opvolgen. Alleen op echt gevaarlijke punten is het dan nodig om verkeersregelaars in te zetten.

Overige voorwaarden hebben betrekking op tijd (alleen tussen 07.00-23.00 uur), een EHBO-voorziening en het gebruik van routewijzers. Ook blijft toestemming nodig van andere gemeenten en terreineigenaren als een tocht door hun gebied gaat. “In onze gemeente hebben organisatoren dat allemaal al goed geregeld”, geeft Marieke Moorman aan. “Ik ga er vanuit dat ze die verantwoordelijkheid blijven nemen, ook zonder vergunningsplicht.”

Minder administratieve lasten

Door als gemeente minder eisen te stellen, houden organisatoren meer tijd en energie over om te doen waar ze goed in zijn. “En dat is het organiseren van mooie evenementen”, aldus de burgemeester.  

Geen vergunningaanvraag betekent ook voor de gemeente minder administratieve lasten. “Van alle evenementen met een vergunningaanvraag in 2023 zijn er nu zo’n honderd vergunningsvrij. Dat scheelt onze vergunningverleners twee tot vier uur per aanvraag. Die tijd kunnen ze nu gebruiken om meer aandacht te besteden aan ondersteuning en grotere, risicovollere evenementen.”

“Het nieuwe beleid heeft niets met een terugtrekkende overheid te maken, wel met een vertrouwen gevende overheid”

Vertrouwen gevende overheid

Het nieuwe beleid heeft niets met een terugtrekkende overheid te maken, geeft Moorman voor alle duidelijkheid aan. “Wel met een vertrouwen gevende overheid. Organisatoren hebben meestal jarenlange ervaring. Die weten wat ze moeten doen en dat doen ze goed. Dat moet je als overheid niet allemaal dicht willen regelen. Waar nodig wél ondersteunen. Ook zonder vergunning kunnen organisatoren nog steeds met al hun vragen bij ons terecht. En we overwegen om een aantal hulpmiddelen te ontwikkelen. Bijvoorbeeld voor het maken van een veiligheidsplan of een plattegrond op schaal.”

Best spannend

Vragen zijn er op dit moment meer dan in voorgaande jaren. “Het gaat om nieuw beleid en we leggen meer verantwoordelijkheid bij de organisatoren”, zegt Moorman. “Dat is wennen en maakt soms ook onzeker. Dus dan belt een organisator toch nog even met het gemeentehuis om te vragen hoe hij iets het beste kan aanpakken.”

De burgemeester verwacht dat veiligheid voor organisatoren centraal komt te staan. “Meer dan als onderdeel van een veel uitgebreidere vergunningaanvraag.” Een voordeel is dan als tochten aangesloten zijn bij een sportbond zoals KWbN en NTFU. Zij worden door de bonden vaak professioneel ondersteund en hebben hun zaken daardoor goed voor elkaar  Moorman: “Voor wandel- en toertochten besteden ook KWbN en NTFU veel aandacht aan veiligheid. Dat is voor ons als gemeente prettig om te weten.”

Spannend, maar vol vertrouwen

Ook voor de gemeente is het nieuwe beleid even wennen. “Organisatoren van risico-arme evenementen hebben geen vergunningsplicht, maar ook geen meldplicht meer. Officieel weten we dus niet eens dat hun evenement plaatsvindt. Dat vind ik als burgemeester best spannend. Tegelijkertijd heb ik alle vertrouwen in de organisatoren in Land van Cuijk. Die hebben laten zien dat ze heel serieus en tot heel veel in staat zijn.”

Vervolg

Ondertussen gaat de gemeente verder met de evaluatie van haar totale evenementenbeleid. Daarvoor zijn twee avonden met organisatoren en andere belanghebbenden van grotere en risicovollere evenementen georganiseerd. Ook was er een thema-avond voor de leden van de gemeenteraad. Eind 2024 moet het evenementenbeleid herzien zijn.  

Gemeente Land van Cuijk

De Brabantse gemeente Land van Cuijk bestaat nog maar kort. Zij is ingesteld op 1 januari 2022 na een fusie van vijf gemeenten: Boxmeer, Cuijk, Grave, Sint Anthonis én Mill en Sint Hubert. De nieuwe gemeente bestaat uit een stad (Grave) en 32 dorpen. Samen hebben zij 92.000 inwoners. In het kader van een nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wordt ook het evenementenbeleid onder de loep genomen. Het nieuwe beleid voor risico-arme evenementen is daarvan het eerste resultaat.   

Meer informatie: