Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Hoe om te gaan met toegenomen bijdrage voor gebruik van de natuur

Gaat jouw tocht door een natuurgebied, dan heb je toestemming nodig van de terreinbeheerder. Vaak is hier een bijdrage aan gekoppeld. De laatste tijd stijgt deze. Wat kun je doen als je hiermee geconfronteerd wordt?

Bloemenveld

Het is een feit waar we niet omheen kunnen: de bijdrage voor het gebruik van de natuur stijgt. We zien hier op korte termijn helaas geen verandering in komen (zie ook “KWbN en gebruik van de buitenruimte”). Hoe kun je hier als wandelorganisatie mee om gaan? Hieronder vind je tips.

Tips

  • Vraag tijdig (uiterlijk 6 weken voor de tocht, maar liever eerder/zo vroeg mogelijk) toestemming aan de terreinbeheerder(s). Het helpt de natuurorganisaties om zich tijdig een beeld te vormen van de te verwachte drukte en eventueel extra benodigde inzet. Zo vergroot je de kans dat jouw tocht (ook als er andere aanbieders zijn) door kan gaan. Het geeft daarnaast de ruimte en mogelijkheid om tijdig in gesprek te gaan met de terreinbeheerder. Zo heb je ook genoeg tijd om eventuele aanpassingen te doen aan de route. Én het geeft je bijtijds inzicht in de kosten, zodat je hierop kunt anticiperen.

  • Maak gebruik van vooraf inschrijven, zodat je een realistisch beeld hebt van het aantal verwachte deelnemers (en dus ook de toestemmingskosten).

  • Ga als tochtorganisator in ieder geval in gesprek met de terreinbeheerder/boswachter, zodat je goed kan toelichten wat voor soort tocht het is, welk type mensen hieraan deelneemt en wie precies waar loopt (lopen alle deelnemers wel door het betreffende natuurgebied?). Belangrijke informatie kan ook zijn of iedereen tegelijk start of dat mensen in tijdslots vertrekken. Deze informatie maakt het voor de boswachter mogelijk om een juiste prijsopgaaf te doen en het verkleint de kans op fouten (lees: hogere kosten dan noodzakelijk).

  • Bekijk de mogelijkheden van een alternatieve start-/finishlocatie of zelfs route, niet door natuurgebied van de betreffende terreinbeheerder.

  • Bedenk hoe je de toegenomen kosten kunt ondervangen:
    • is er een extra partner aan je tocht te verbinden;
    • is het verantwoord/mogelijk de deelnamekosten te verhogen (daarbij kun je ook aangeven dat met de verhoging een bijdrage wordt geleverd aan natuurbehoud, een onderwerp dat veel wandelaars sympathiek vinden);
    • kun je op andere manieren extra inkomsten genereren; denk aan:
      • de Clubloterij (tot 12 juni 2024) of de Grote Clubactie (startdatum 21 september 2024);
      • verkoop van koffie/thee (denk aan de nieuwe regels voor wegwerpplastic!) of andere producten bij jouw tocht;
      • het tegen een bijdrage aanbieden van activiteiten voor kinderen bij jouw tocht (bijvoorbeeld knutselen, schminken);
      • het vragen van een vrijwillige extra bijdrage aan deelnemers;
      • een extra activiteit niet gekoppeld aan jouw tocht, bijvoorbeeld het organiseren van een rommelmarkt.

        NB Controleer bij het organiseren van extra activiteiten rondom jouw tocht wel of dit geen negatief effect heeft op de toestemmingskosten en/of hier geen extra vergunning voor aangevraagd hoeft te worden.

  • Gebruik de evaluatie van de huidige editie om met de terreinbeheerder in gesprek te gaan en ook samen te evalueren. Hierdoor kun je samen ook gelijk vooruit kijken naar de volgende editie. Dit geeft je al vroeg inzicht in de veranderingen en verwachtingen van de beheerder voor het komende seizoen. Bijkomend (belangrijk!) voordeel: je behoudt zo ook de band met de beheerder.

Heb je meer tips? Deel ze via: info@kwbn.nl.