Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Wandelsport en verlies van...

Wij als wandelsporttrainers lopen met deelnemers van alle leeftijden. Alhoewel alle leeftijden? In veel groepen zie je al 10-15 jaar dezelfde mensen, die ondertussen meer dan 10 jaar ouder zijn dan bij aanvang. En (gelukkig) vaak nog fit zijn.

Wandelen Met Diabetes: Wandelen park
(Foto: © Diabetesvereniging Nederland)

Wees alert op spieren en botten

Toch gebeurt er van alles “onder de motorkap”. Het lichaam is in optimale staat rond ons 30-35ste levensjaar, daarna treden er allerlei veranderingen op waar we alert op moeten zijn. Ik pik er 2 uit: spieren en botten:

  • Het spierweefsel wordt minder van kwaliteit en vraagt dus extra onderhoud: spiertraining.
  • Het botweefsel is een voortdurend proces van botopbouw en botafbraak, waarbij naarmate we ouder worden de balans verschuift en er meer botafbraak dan -opbouw is. Gevolg: poreuzere botten, denk aan grofmazige sponzen; die dus minder stevig zijn dan weefsel met weinig “openingen”.

Je kent het wel: iemand struikelt, valt en breekt “zomaar” een pols of schouder, met wat pech van de regen in de drup, vaak een 50+ of 60+’er. Dit wil je niet.

Daar is een oplossing voor!

De botopbouw wordt gestimuleerd door iedere stap die je zet; regelmatig een flinke wandeling of wandeltraining maken, liefst met daarin een helling of trap aflopen. Touwtjespringen is een geweldige training, maar niet voor iedereen geschikt. Wandeltrainingen met hellingen of trappen (af): dit stimuleert de botopbouw, de balans verschuift positief. Zorg daarbij voor voldoende calcium in je voedsel of vul desnoods aan met supplementen: deze stof is nodig voor je botopbouw.

Fietsen is goed voor je nodige beweging, maar stimuleert de botopbouw helaas niet, dus zorg voor afwisseling.

Door je spieren sterker te maken, blijf je soepel en kun je beter reageren bij moeilijke ondergrond. Sterke spieren trekken aan het botweefsel, dat daarmee ook minder sterkte verliest.

Spierkracht trainen: daar zijn heel veel simpele oefeningen voor, die regelmatig geoefend moeten worden, bij voorkeur enkele keren per week. Deze spiertrainingen zijn óók belangrijk voor coördinatie en balans.

Tips voor nog effectievere (wandel)trainingen

Deze elementen kun gemakkelijk in je trainingen opnemen waardoor je je deelnemers nog beter helpt om fit te blijven:

  • Extra trappen aflopen, helling aflopen of kleine springoefeningen
  • Voldoende oefeningen om spierkracht te trainen, met of zonder hulpmiddelen, wissel af
    • Denk aan squats, lunges, (staande) buikspieroefeningen, oefeningen voor armen/schouders/borst
    • Overweeg gebruik van weerstandsbanden of kleine gewichtjes
  • Stimuleer de deelnemers om basisoefeningen ook thuis te doen.
  • Denk aan de algemene beweegnorm: dagelijks 30 minuten matig intensief bewegen en minimaal 2x per week intensief. Die dagelijkse beweging haal je al uit fietsen, traplopen, de hond uitlaten, poetsen, tuinieren, lopend boodschappen doen, etc. De intensieve beweging haal je bijv. uit de wandeltrainingen, zeker als je daar ook intervaltraining in bouwt. Denk bij intervaltrainingen aan gebruik van lantaarnpalen, bomen, minutenloop, etc.

Op deze manier blijven onze deelnemers nog lang aan onze wandeltrainingen deelnemen en blijven ze fit en soepel.

Geschreven door Carla Arts, allround wandeltrainer (incl. NW)