Welke regels gelden voor wandeltochten en –evenementen?
Wandeltochten en –evenementen vallen onder de regels voor evenementen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen gesloten en open evenementen. Een wandeltocht kan deels gesloten en deels open zijn.
Gesloten evenementen
De kenmerken van een gesloten evenement zijn een fysieke omheining en/of een gecontroleerde toegang. Bij een wandeltocht/evenement is altijd sprake van toegangscontrole. Deelnemers kunnen immers alleen meedoen als zij zijn ingeschreven en een startbewijs hebben.
-> Bij een gesloten evenement is het gebruik van plastic wegwerpbekers en –bakjes niet meer toegestaan, ook niet als je nog oude voorraden hebt. Een circulair systeem, waarbij bekers en bakjes retour komen voor hergebruik, is verplicht.
Open evenementen
Bij grotere wandeltochten, -evenementen en ook Avond4daagsen staat soms veel publiek langs de kant. Voor deze toeschouwers is er geen toegangscontrole. Daar is je evenement dus open. Dit is van belang als je tijdens je evenement eten en drinken aan toeschouwers aanbiedt.
-> Bij een open evenement mag je geen gratis wegwerpplastic meer meegeven. Hiervoor moet je een apart bedrag (inmiddels bekend als de plastictoeslag) in rekening brengen. Dit moet je ook duidelijk zichtbaar maken, bijv. op een kassabon of via posters/borden. Daarnaast moet je toeschouwers/bezoekers een herbruikbaar alternatief bieden:
- herbruikbare bekers en bakjes die zij terug kunnen brengen;
- de mogelijkheid om zelf een beker of verpakking mee te nemen (bring your own).
Het idee hierachter is dat mensen vanwege de plastictoeslag uiteindelijk voor herbruikbaar zullen kiezen.
Voor herbruikbaar kan de gemeente een verplichting opleggen om voor alle drank- en voedseluitgiftepunten (van verschillende cateraars) met hetzelfde retoursysteem te werken.
Alle regels voor evenementen