Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

De duurzame bekers van Stichting Wandelsport Dordrecht

Sinds 1 januari 2024 gelden er nieuwe regels voor wegwerpbekers en –bakjes van plastic. Stichting Wandelsport Dordrecht wachtte niet af en introduceerde al in 2023 haar eigen duurzame bekers. Daarmee liep zij voorop in de wandelwereld en oogstte zij veel lof bij de deelnemers van haar tochten. Het bestuur is vooral blij dat zij op deze manier bijdraagt aan het verminderen van de afvalberg.

Duurzame Bekers SWD

Stichting Wandelsport Dordrecht (SWD) organiseert jaarlijks tien wandeltochten. Daarnaast verzorgt de organisatie elk jaar 4Daagse-deelnemers op drie eigen rustposten langs de routes. In alle gevallen hoort daar ook eten en drinken bij.  

“We wisten dat de regels eraan kwamen", vertelt bestuurslid Arie Warnars. “Op dat moment waren we al bezig met verduurzaming en dachten we na over het verminderen van ons afval. Daarvan is er veel te veel in ons land, ook tijdens wandeltochten. En als je het niet zorgvuldig scheidt, krijg je een boete. Daar moet je allemaal zo min mogelijk last van hebben. Vandaar dat we in 2023 besloten meteen door te pakken en een nieuwe trend te setten.” 

Bekers met karabijnhaak

Dat gebeurde met metalen bekers, voorzien van het SWD-logo. Het oor van elke beker is een karabijnhaak. Zo kun je de beker makkelijk meenemen, bijvoorbeeld door hem aan je rugzak te hangen. De beker ging naar alle 400 4Daagse-deelnemers die zich vooraf aanmeldden voor de rustposten van SWD. Overige 4Daagse-deelnemers konden de beker voor 5 euro aanschaffen. Dat laatste geldt ook voor deelnemers aan de wandeltochten die SWD organiseert.  

Korting op consumpties 

Koop je een SWD-beker, dan is je eerste kop koffie of thee gratis. Bovendien krijg je 0,50 eurocent korting op alle volgende consumpties bij alle tochten en 4Daagse-rustposten van SWD. Die korting is ook weggelegd voor deelnemers met een eigen duurzame beker.  

“Op die manier stimuleren we dat mensen eigen bekers blijven gebruiken", geeft Arie Warnars aan. “Dat is goed voor het milieu en als organisatie schieten we er nauwelijks bij in. We maken een kleine winst op de verkoop van de bekers, we hoeven geen wegwerpbekers meer aan te schaffen en we hebben veel minder gedoe met afval. Dat is het allemaal meer dan waard.” 

Goodwill 

Nog een pluspunt: deelnemers zijn alleen maar positief over de aanpak van SWD. “Wat goed dat jullie dat doen, horen we nog steeds", zegt Arie Warnars. “Laatst kreeg ik voorafgaand aan een tocht nog een app'je: kan ik daar ook zo’n beker kopen, want ik vind het echt een geweldig idee! Of iemand die ons een 10+ gaf voor onze aanpak. Dan ben ik echt trots. We hebben recent weer 500 bekers bijbesteld. Echt mooi dat we als wandelorganisatie zo kunnen bijdragen aan de verduurzaming van onze maatschappij.”