Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

UNESCO-jongeren lopen proloog Westerborkpad

De jongerencommissie van de Nederlandse Unesco Commissie loopt op 25 mei de proloog van het Westerborkpad. Op die manier willen de jongeren een beter beeld krijgen van de jodenvervolging in ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Treinrails bij Kamp Westerbork

“De jodenvervolging is een belangrijk deel van onze geschiedenis”, zegt Mark Purperhart, commissielid en initiatiefnemer van de wandeling. “Jongeren moeten ervan op de hoogte zijn én ervan leren, want zoiets mag nooit meer gebeuren.”

Herinnering levend houden

De negen leden van de jongerencommissie zijn tussen de 16 en 24 jaar jong. Zij informeren de Nederlandse Unesco Commissie over thema’s die voor jongeren belangrijk zijn. Zij verzorgen gastlessen op scholen en verzamelen zo input voor de Commissie. "We willen vandaag stilstaan bij de jodenvervolging in Nederland, en de herinnering levend houden”, vertelt Mark Purperhart. “Daarnaast gaan we bedenken hoe we in de toekomst meer met dit wandelinitiatief en jongeren kunnen doen."

unesco-jongeren-lopen-proloog-westerborkpad

Wandel- en bezinningsroute

Het Westerborkpad is een wandel- en bezinningsroute langs 70 sporen van de jodenvervolging. Het pad is 342 kilometer lang en volgt zoveel mogelijk de spoorlijn van Amsterdam naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in het Drentse Hooghalen. Via die weg werden veel joden naar het doorgangskamp overgebracht. Vanuit Westerbork werden uiteindelijk 107.000 Nederlandse joden naar vernietigingskampen als Auschwitz, Sobibor en Bergen-Belsen afgevoerd.

Goed gezelschap

De proloog vormt de eerste 8 kilometer van het Westerborkpad. Onderweg zullen de Unesco-jongeren onder andere stilstaan bij het Anne Frank Huis, het Joods Historisch Museum en het Spiegelmonument van Jan Wolkers, waar elk jaar in januari de Auschwitz-herdenking plaatsvindt.

De jongeren zijn in goed gezelschap, want zij krijgen persoonlijk uitleg van Jan Dokter, de grondlegger van het Westerborkpad. Hij liep de route in 2005 ter nagedachtenis van zijn in de oorlog omgekomen familieleden. Mark Purperhart ontmoette Jan tijdens de Auschwitz-herdenking in januari van dit jaar en zo ontstond het initiatief voor de wandeling van vandaag.

Meer informatie