Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

Uniek event brengt alle Flevolanders in beweging

In één week alle inwoners van Flevoland in beweging brengen. Dat is de uitdaging die Sportservice Flevoland met medewerking van Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) aangaat. Tijdens 'Flevoland ten voeten uit' vinden er van 5 t/m 13 oktober 2024 in de hele provincie wandelactiviteiten plaats voor jong en oud. Met een zeer divers aanbod verleiden beide organisaties alle Flevolanders om in welke vorm dan ook te gaan wandelen. Zo ontdekken zij hoe leuk en makkelijk het is om in beweging te komen.

Header Flevoland Ten Voeten Uit 5

Uitgebreid programma

“Flevoland ten voeten uit biedt een uitgebreid programma in de gehele provincie”, vertelt projectleider Kenny Kersjes van Sportservice Flevoland. “Zo kunnen mensen deelnemen aan wandelingen met ervaren gidsen, ervaren wat een wandeltraining inhoudt, kennismaken met vormen van wandelen die ze wellicht niet kennen zoals barefootwalking, geïntroduceerd worden bij een wandelgroep, zelf op pad gaan op een verrassende wandelroute en ga zo maar door.”

Vrouw wandelt met man in rolstoel en wijst omhoog
Foto: Pexels/shvets production

Beweegarmoede

“Wandelen is bij uitstek geschikt voor een brede doelgroep”, haakt Gijs Janssen, directeur-bestuurder van KWbN erop in. “Wij geloven dat wandelen tot een gezonder en gelukkiger leven leidt. Daarom wil KWbN zoveel mogelijk mensen via wandelen in beweging brengen. Vanwege de laagdrempeligheid is wandelen dé manier om iets te doen aan de beweegarmoede in Nederland. Flevoland ten voeten uit laat de mogelijkheden perfect zien. Niemand hoeft aan de kant te staan. Of je nu een ervaren wandelaar bent of nog helemaal niet beweegt. Of wellicht een beperking hebt. Met Flevoland ten voeten uit willen we iedereen laten bewegen.”

Kinderen

Naast activiteiten voor volwassenen, valt er ook voor kinderen genoeg te beleven op wandelgebied. “Ook voor de allerjongsten is wandelen een mooie manier om in beweging te komen”, vertelt Janssen. “Daarom introduceerden we, in navolging van het succes van de Avond4daagse, ook de Peuter- en Kleuter4daagse. Mooi om te zien dat er deze week ook Peuter4daagsen in Flevoland plaatsvinden.” En over de Avond4daagse gesproken: speciaal tijdens Flevoland ten voeten uit kunnen kinderen zelf hun eigen Avond4daagse lopen met de digitale Home Edition-variant. Zo kunnen ze (wellicht voor een tweede keer dit jaar) een officiële Avond4daagse medaille verdienen. “Daarnaast inspireren we gezinnen ook met leuke wandelroutes om met hun kinderen op pad te gaan”, voegt Kersjes toe.

Lana Witte - de Wit met vuilniszak en prikstok
Foto: Lana Witte-de Wit

Wandelaar des Vaderlands

Ook Lana Witte-de Wit, Wandelaar des Vaderlands, draagt Flevoland ten voeten uit een warm hart toe. “Als Wandelaar des Vaderlands kan ik dit initiatief, om iedereen in de provincie Flevoland aan het wandelen te krijgen, alleen maar toejuichen”, aldus Witte-de Wit. “Met gedeputeerde Harold Hofstra heb ik een wandeling gemaakt in Natuurpark Lelystad. Dit prachtige gebied heeft uitstekende wandelpaden. Maar ik was ook benieuwd naar de wandelmogelijkheden in de rest van de provincie. En wie beslist eigenlijk over nieuwe wandelpaden?  Begin oktober komt de video met de heer Hofstra online.” Speciaal voor de wandelweek biedt de Wandelaar des Vaderlands daarnaast twee opruimwandelingen aan. Samen met een boswachter van Het Flevo-Landschap nodigt ze wandelaars uit voor een mooie wandeling, waarbij meteen de natuur een stukje schoner wordt gemaakt. Win-win dus.

Partners

Aan de organisatie van Flevoland ten voeten uit werken veel organisaties uit de provincie mee. Kersjes: “Geweldig om te zien hoe enthousiast er gereageerd werd toen we dit initiatief introduceerden.” Natuurorganisaties, sport-/welzijnsorganisaties, gemeenten, wandeltrainers en -organisaties… Velen boden een activiteit aan of gaven aan promotie te gaan maken voor de wandelweek.” Janssen is vooral blij met de diversiteit van de partners. “De laatste jaren ervaren we dat het steeds ingewikkelder wordt om (laagdrempelige) beweegactiviteiten te organiseren. Mooi om te zien dat deze partners allemaal het belang van bewegen (h)erkennen en het een warm hart toedragen. Laten we dit zien als een mooi voorbeeld voor de rest van Nederland en samen ervoor zorgen dat wandelen een toegankelijke vorm van bewegen blijft.”

Gezin wandelt Natuurgebied Het Flevo-Landschap in
Wandeling in natuurgebied van Het Flevo-Landschap - Foto: Jesse Mulder/@visual_storiess

Cadeautje

Het is de missie van zowel Sportservice Flevoland als KWbN om zoveel mogelijk mensen in beweging te brengen. “Wij weten dat wandelen bijdraagt aan een gezonder en gelukkiger leven”, voegt Janssen toe. Veel activiteiten tijdens Flevoland ten voeten uit zijn gratis of er wordt een kleine vergoeding gevraagd. “Eigenlijk is het een cadeautje aan onze inwoners om zo te ervaren hoe leuk, fijn én makkelijk het is om met wandelen in beweging te komen”, besluit Kersjes lachend.

Flevoland Ten Voeten Uit Winactie2

Meer informatie

Alle informatie over Flevoland ten voeten uit is te vinden op: www.wandel.nl/flevoland-ten-voeten-uit. Voor sommige activiteiten is aanmelden vooraf nodig, dit staat bij de betreffende activiteit vermeld. Deelnemers die hun wandelactiviteit tijdens deze wandelweek bijhouden in het digitale event in de Wandel.nl-app, maken bovendien kans op een midweek of weekend verblijf voor 6 personen op een vakantiepark van RCN Vakantieparken.

Het is voor peuterspeelzalen/kinderdagverblijven en basisscholen nog steeds mogelijk om een Peuter- of Kleuter4daagse aan te bieden. Meer info staat op www.peuter4daagse.nl en www.kleuter4daagse.nl.

Direct naar 'Flevoland ten voeten uit'