Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Regio Midden: Frank Thomaschewsky vond 30 vrijwilligers

De ambassadeurs van KWbN zijn de verbindende kracht achter wandelplezier in Nederland. Ze zetten zich met hart en ziel in voor georganiseerde wandeltochten en zijn een belangrijke schakel tussen KWbN, lidorganisaties en de wandelgemeenschap. Met hun enthousiasme en expertise bieden ze ondersteuning, delen ze kennis en stimuleren ze samenwerking. In deze reeks blogs maken we kennis met enkele van deze toegewijde ambassadeurs. Ze vertellen over hun ervaringen, uitdagingen en hoe ze wandelen voor iedereen toegankelijk en inspirerend willen maken. Laat je meenemen in hun verhalen en ontdek de waarde van hun werk voor de wandelsport!

Kwbn Vrijwilligersdag 17 Sophietheunissen 2024

Door de ogen van Frank Thomaschewsky

Een ambassadeur avant la lettre, zo zou je Frank Thomaschewsky (65) uit Elst kunnen noemen. Als acountmanager regio Oost van KWbN zet hij zich al jaren in voor puur wandelplezier. Frank onderhoudt nauw contact met lid-organisaties en biedt support aan verenigingen die tochten organiseren. Alleen die titel accountmanager… die beviel hem niet zo. “Daar schrikken mensen van. Als je opbelt en zegt, ‘ik ben Frank, de accountmanager van de wandelbond’, hoor je ze aan andere kant van de lijn denken: die komt om iets te verkopen, die komt geld halen. Voor mij dekte de titel ambassadeur de lading beter, ambassadeurs zijn er om anderen sterker te maken.”

Frankthomaschewsky Sophietheunissen 2024

Sportief meedoen

"Natuurlijk wandel ik graag, maar het was niet mijn eerste sport. Ik heb gevoetbald, gehandbald, squash gespeeld, hardgelopen… wat heb ik eigenlijk niet gedaan? Pas toen mijn lichaam me terugfloot ben ik gaan wandelen. Het beviel meteen. Mijn wens was om in het jaar dat ik 50 werd mijn eerste Vierdaagse te lopen. Dat is gelukt. ViaVierdaagse stuurde me een trainingsschema op papier. Maar wat écht wandelen is leerde ik door aan verschillende tochten van uiteenlopende afstanden mee te lopen. Het was mijn kennismaking met georganiseerd wandelen.

Als ambassadeur vind ik het belangrijk in contact te komen en te blijven met lidorganisaties. Dat doe ik graag op mijn eigen manier. Niet met een telefoontje om een afspraak te maken, maar door aan tochten mee te doen. Ik schrijf me in en loop gezellig mee. Zonder aankondiging en op eigen titel. Onderweg kijk ik mijn ogen uit. Hoe verloopt de inschrijving, wie zitten daar en hoe zitten ze erbij? Hoe word je ontvangen? Maar ook; is het een mooie route, zijn de voorzieningen onderweg goed en wat gebeurt er na afloop? Pas als de tocht er op zit stel ik mezelf voor als ambassadeur en knoop ik een praatje met de organisatoren aan. Vanuit het perspectief van deelnemer deel ik wat me opviel, wat ik leuk en goed vond. Ongevraagde kritiek? Welnee, daar ben ik niet van, liever tast ik tijdens het gesprek voorzichtig af of ze openstaan voor tips, voor positieve kritiek. Meestal is dat zo, in negen van de tien gevallen wordt dat als waardevol ontvangen.

Ontdek het echte Brabant met 3 themawandelingen: bevrijdingsmonument Son
Liberation Route Brabant: Bevrijdingsmonument, Son. (Foto: © VisitBrabant)

Thematochten

Het aantal georganiseerde wandeltochten nam af in coronatijd. Wandelen was zo’n beetje het laatste dat was toegestaan maar in georganiseerde vorm kon het juist niet omdat je tijdens de inschrijving met veel te veel mensen in een ruimte terechtkwam. Daar hebben wandelorganisaties veel last van gehad, een aantal is tijdens corona of de jaren daarna zelfs helemaal gestopt. Nu zie ik het aantal tochten in de regio midden weer groeien.

Wat me opvalt? Er komen steeds meer tochten met een thema bij! Het draait niet alleen om afstanden in kilometers, juist belevenis onderweg trekt steeds meer lopers. Wat ook meetelt zijn bereikbaarheid, kortere afstanden, een goed parcours - ook voor minder validen en rolstoelgebruikers - en voorzieningen op de route, zoals toiletgelegenheid.

Uitdagingen en oplossingen

De Stichting Solemates, waar ik aan verbonden ben, organiseert jaarlijks verschillende tochten waaronder de Elster Pinkstertocht. De laatste keer hebben wij ook voor een thematische wandeling gekozen. Onder het motto Terug in de tijd voerde de route langs locaties en gebouwen in deze regio die een rol speelden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De route leidde deelnemers naar die plekken, met beeldmateriaal en QR-codes openden zich verhalen waar je als willekeurige passant aan voorbijloopt.

Een wandeltocht goed organiseren en onder de aandacht brengen is uitdagend. Ik probeer organisatoren daarop te wijzen. Hoe en wat communiceer je, wat staat er op jullie site? Heb je de tocht al aangemeld bij de KWbN? Het zijn allemaal zaken waar je als organisator aan moet denken.

Grootste uitdaging voor organisatoren van wandeltochten blijft de vrijwilliger. Of beter; het gebrek aan vrijwilligers. Ik spreek uit ervaring. Na tien keer te hebben meegewerkt aan de Elster Pinksterwandeltocht namen verschillende vrijwilligers dit jaar afscheid. De meesten van hen zijn de 70 gepasseerd. ‘Ik trek het niet meer, laat een ander het maar van me overnemen’, hoorde ik vaak. Omdat het er meer waren die stopten met hun werk voor de tocht zijn we op zoek gegaan naar een partij in de regio waar we misschien een aantal vrijwilligers tegelijk konden werven. Het moest wel een club zijn die affiniteit met buitensport heeft, vertelde mijn buikgevoel. Het is gelukt! Na gesprekken met het bestuur van voetbalvereniging Elistha uit Elst bleek er een match, dit voorjaar komen 30 voetbalvrijwilligers ons helpen! Daarvoor is wel een eigen stichting opgericht die bij de KWbN is aangemeld. Wij zijn heel blij, natuurlijk! Want de organisatie van een wandeltocht vraagt veel inspanning en daarbij is een flink aantal vrijwilligers onmisbaar. Als ambassadeur deel ik, als wandelsport zo verweven is met de gemeenschap, mijn ervaring graag met anderen."

 

Noot

Dit is het verhaal van Frank, maar hij staat niet alleen. Samen met een team van toegewijde ambassadeurs trekt hij door het land om wandel- en organisatie-ervaringen op te doen en te delen. Hun werk is van onschatbare waarde: ze bouwen bruggen, ondersteunen organisaties en maken wandelen toegankelijker voor iedereen. In deze blogreeks zetten we de inspanningen van onze ambassadeurs in de schijnwerpers. Ontdek alle verhalen en maak kennis met onze ambassadeurs die zich elke dag inzetten voor de kracht van wandelen!

Ambassadeurs 1