Uitdagingen en oplossingen
De Stichting Solemates, waar ik aan verbonden ben, organiseert jaarlijks verschillende tochten waaronder de Elster Pinkstertocht. De laatste keer hebben wij ook voor een thematische wandeling gekozen. Onder het motto Terug in de tijd voerde de route langs locaties en gebouwen in deze regio die een rol speelden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De route leidde deelnemers naar die plekken, met beeldmateriaal en QR-codes openden zich verhalen waar je als willekeurige passant aan voorbijloopt.
Een wandeltocht goed organiseren en onder de aandacht brengen is uitdagend. Ik probeer organisatoren daarop te wijzen. Hoe en wat communiceer je, wat staat er op jullie site? Heb je de tocht al aangemeld bij de KWbN? Het zijn allemaal zaken waar je als organisator aan moet denken.
Grootste uitdaging voor organisatoren van wandeltochten blijft de vrijwilliger. Of beter; het gebrek aan vrijwilligers. Ik spreek uit ervaring. Na tien keer te hebben meegewerkt aan de Elster Pinksterwandeltocht namen verschillende vrijwilligers dit jaar afscheid. De meesten van hen zijn de 70 gepasseerd. ‘Ik trek het niet meer, laat een ander het maar van me overnemen’, hoorde ik vaak. Omdat het er meer waren die stopten met hun werk voor de tocht zijn we op zoek gegaan naar een partij in de regio waar we misschien een aantal vrijwilligers tegelijk konden werven. Het moest wel een club zijn die affiniteit met buitensport heeft, vertelde mijn buikgevoel. Het is gelukt! Na gesprekken met het bestuur van voetbalvereniging Elistha uit Elst bleek er een match, dit voorjaar komen 30 voetbalvrijwilligers ons helpen! Daarvoor is wel een eigen stichting opgericht die bij de KWbN is aangemeld. Wij zijn heel blij, natuurlijk! Want de organisatie van een wandeltocht vraagt veel inspanning en daarbij is een flink aantal vrijwilligers onmisbaar. Als ambassadeur deel ik, als wandelsport zo verweven is met de gemeenschap, mijn ervaring graag met anderen."