Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Regio Noord: Omdenken met Ben Bloemink

De ambassadeurs van KWbN zijn de verbindende kracht achter wandelplezier in Nederland. Ze zetten zich met hart en ziel in voor georganiseerde wandeltochten en zijn een belangrijke schakel tussen KWbN, lidorganisaties en de wandelgemeenschap. Met hun enthousiasme en expertise bieden ze ondersteuning, delen ze kennis en stimuleren ze samenwerking. In deze reeks blogs maken we kennis met enkele van deze toegewijde ambassadeurs. Ze vertellen over hun ervaringen, uitdagingen en hoe ze wandelen voor iedereen toegankelijk en inspirerend willen maken. Laat je meenemen in hun verhalen en ontdek de waarde van hun werk voor de wandelsport!

Kwbn Vrijwilligersdag 32 Sophietheunissen 2024

Door de ogen van Ben Bloemink

"Een leven zonder beweging? Da’s in meerdere opzichten geen leven voor Ben Bloemink (74) uit Friesland. Hij is zijn hele leven al actief en legde met zijn vrouw Douwien Hofstra al tienduizenden kilometers te voet af in wandeltochten in heel Nederland. Al jaren zet hij zich als vrijwilliger in, ook om georganiseerde wandeltochten tot een succes te maken. Ben is een van de ambassadeurs van de KWbN en zit in de Ledenraad.

Benbloemink Sophietheunissen 2024

Meer dan alleen bewegen

Wandelen is voor mij een manier om te bewegen, gezond te blijven en veel buiten te komen. Conditie blijft op peil maar wandelen levert me niet alleen fysieke winst op. Tijdens het lopen merk je dat je je hoofd leegmaakt, er ruimte en nieuwe ideeën ontstaan. En niet te vergeten… wandelen is dé manier om anderen te ontmoeten. Dat gun ik iedereen. Misschien is dat wel de reden dat ik me al zo lang als vrijwilliger inzet.

Met Douwien loop ik wekelijks. In 2000 begon het met De Slachte, een wandeltocht over- en door dorpen nabij de oude Slachtedijk die vroeger delen van Friesland  beschermde tegen stormvloeden vanaf de zee. Voor ons kreeg wandelen in georganiseerde vorm hier een boost. Na een serie kortere tochten durfden we de Kennedymarsen aan, inmiddels hebben we er 38 edities opzitten. Net als de Vierdaagse en natuurlijk de Elfstedentocht door ons eigen Friesland.

Van idee naar actie

Douwien en ik organiseren alle wandeltochten van Stichting Friesland Beweegt. Ik ben gedreven, als ik iets zinvol en leuk vind ga ik er voor de volle 100% voor. Daarom zet in me niet alleen in voor tochten in onze omgeving maar schuif ik ook aan bij werkgroepen en overleggen binnen en buiten de ledenraad, commissies en accountmanagement. Alles draait om die ene vraag: hoe kan de georganiseerde wandelsport geholpen worden? Mijn aandeel betreft visie en nieuw beleid, maar ook altijd de koppeling aan de praktijk.

Samen Sterk

Verbinding

De uitdaging waar wandelverenigingen voor staan is representatief voor wat overal gaande is. Ook in het maatschappelijk leven is het moeilijker mensen te vinden die verantwoordelijkheid durven of kunnen oppakken. Dus wie trekt de kar voor een georganiseerde tocht? Onze gepolariseerde samenleving heeft verbinding én verbinders nodig. Wandelen is daarvoor een sport bij uitstek!

Kijk eens naar de organisatievorm van jouw vereniging, hoe ziet de structuur eruit? Is het belangrijk vast te houden aan de bestuursvorm met een voorzitter, een penningmeester en secretaris? Of volstaat, om een goede wandeltocht te kunnen organiseren, een eenvoudige bestuursvorm en/of organisatievorm? Begin met de vraag wat het doel is en welke mensen daarvoor nodig zijn, kies een projectmatige aanpak waarbij mensen doen waar ze goed in zijn, leuk vinden om te doen. En vergeet vooral niet hoe je ze betrokken houdt en bindt. Zorg goed voor elkaar en je vrijwilligers!

Inzicht, visie en handvatten

Als ambassadeur geef ik inzicht, visie en handvatten. Ik help organisatoren en wandelverenigingen graag een stap verder. Met open mind en omdenken zijn er echt mogelijkheden! Vorig jaar verdween 20% van de georganiseerde wandeltochten in Nederland. Dat is toch zonde. Helemaal wanneer je bedenkt dat er, wanneer het verhaal nét even anders wordt opgepakt, best veel mogelijk is. Zoals wij bij deden in Friesland met de Lytse Doarpen Rintocht. Die ging ter ziele, er was geen bestuur meer. Dankzij projectmatige aanpak -een wandeltocht is meer een project dan organisatie vind ik – waar we samen met Stichting Friesland Beweegt voor kozen, lukte het de tocht een geslaagde doorstart te geven. Goede voorbeelden elders kunnen anderen ook helpen.

Ken je wandelaar

Stel jezelf vooraf de vraag voor wie de tocht aantrekkelijk is. Wie is die wandelaar, waar komt die voor? Die lange of juist kortere afstand, de route, het landschap of vooral beleving onderweg? Of is het ontmoeting met andere wandelaars, de goede faciliteiten of juist de rust? Zorg dat je alle antwoorden kent! En vergeet daarbij niet een eerlijk inschrijfbedrag te vragen. Verenigingen zijn soms bang dat deelnemers iets te duur vinden omdat het altijd zo goedkoop was. Durf geld te vragen, je hebt wat te bieden! Wat €4,00 kostte mag nu best een tientje zijn zolang je transparant bent en kunt uitleggen waarin de kosten zitten en wat er allemaal door vrijwilligers wordt gedaan, ook lang voor de dag van de wandeltocht zelf. Onze ervaring is dat bijna alle deelnemers aan onze wandeltochten dat volkomen logisch vinden.

Rode tussenjas voor heren

Verminderen van regeldruk

Verminderen van regeldruk, zoals aanvragen van vergunningen, is een onderwerp waarvoor ik me graag inzet. Na een aantal grote incidenten (Volendam, Haaksbergen) -niet op wandelgebied trouwens- schoten gemeenten en ook natuurorganisaties in een soort kramp. Voor elk evenement moet vergunning worden aangevraagd en betaald worden, het worden er steeds meer. Dat frustreert organisatoren en jaagt vrijwilligers weg. Ik pleit ervoor wandeltochten niet langer als evenement maar als activiteit te beschouwen. Vanuit dat perspectief kunnen gemeenten organisatoren helpen. Omdenkend betekent dit dat de overheden vrijwilligers juist faciliteren om een wandeltocht te organiseren. En dat  natuurorganisaties gaan samenwerken met wandelorganisaties om mens en natuur op een verantwoorde manier dichter bij elkaar te brengen. Gelukkig zie je her en der in den lande evenals in Friesland, soms kleine doorbraken.

Schakel

Doordat ik zoveel partijen spreek en mee mag denken over al deze onderwerpen, kan ik nieuwe inzichten en ervaringen terugkoppelen naar lokale wandelorganisaties. Ze mogen er mee doen ermee wat ze willen. Als ambassadeur vind ik het zinvol én mooi om verbinding tussen wandelorganisaties, overheden (landelijk en lokaal) en natuurorganisaties te stimuleren. We hebben elkaar hard nodig!"

Ambassadeurs 1

Noot

Dit is het verhaal van Ben, maar hij staat niet alleen. Samen met een team van toegewijde ambassadeurs trekt hij door het land om wandel- en organisatie-ervaringen op te doen en te delen. Hun werk is van onschatbare waarde: ze bouwen bruggen, ondersteunen organisaties en maken wandelen toegankelijker voor iedereen. In deze blogreeks zetten we de inspanningen van onze ambassadeurs in de schijnwerpers. Ontdek alle verhalen en maak kennis met onze ambassadeurs die zich elke dag inzetten voor de kracht van wandelen!